Cristiano Ronaldo pot anar a la presó

La Fiscalia ha presentat aquest dimarts 13 de juny una demanda contra el jugador del Reial Madrid, Cristiano Ronaldo, pel suposat frau contra la Hisenda Pública de 14,7 milions d’euros. Segons assegura l’escrit de l’òrgan judicial, Ronaldo hauria creat tot un entramat societari amb el qual desfalcar la suma important de diners davant el fisc espanyol.

El desviament de fons s’hauria produït entre els anys 2011 i 2014 i ha afirmat que el jugador va ser a tot moment conscient que estava cometent una il·legalitat en emprar les societats per ocultar els diners percebuts en el camp de joc. Segons assenyala l’escrit, Ronaldo tenia l’obligació de declarar els ingressos obtinguts davant la Hisenda espanyola, pel simple fet d’haver-se acollit expressament al règim fiscal espanyol aplicable als treballadors estrangers desplaçats al nostre país.

Un assumpte molt complex

El suposat entramat es basava en el següent: Ronaldo afirmava que cedia tots els seus drets d’imatge a una societat anomenada Tollin Associates LTD, domiciliada a les Illes Verges Britàniques, un paradís fiscal, i de la qual era soci únic. Després, aquesta societat cedia els drets a una altra d’Irlanda cridada Multisports&Image Management. D’aquesta forma, va ocultar gran part dels seus ingressos i va pagar molts menys impostos dels quals li haurien exigit. En concret, va afirmar haver-hi rebut un total d’11,5 milions d’euros, quan en realitat va guanyar 43.

En l’acte apareixen tot tipus d’ingressos que van anar «voluntàriament» ocultats i pels quals l’astre del futbol no va haver de pagar els diners que corresponia. Mentrestant, caldrà esperar al fet que els tribunals de Justícia confirmin o desmenteixin els fets. No seria la primera vegada que un futbolista és condemnat per alguna cosa similar. Recentment, el jugador del F.C. Barcelona, Lionel Messi, va ser condemnat a 21 mesos de presó per defraudar 4,1 milions d’euros. Ronaldo gairebé hi hauria quadruplicat aquesta quantitat.